Sohbet Et!
BURADA SOHBET ZİL ZURNA!
Sohbet siteleri arasında kullanıcıların keyifli zaman geçirmesi için hizmet veren site 100'den fazla kullanıcıya sahiptir.
mirc indir
Program üzerinden chat odalarına bağlanmak için mirc indir.

Depresyonun Nedenleri

Depresyonun Nedenleri

Depresyonun bir numaralı nedeni nedir?

Araştırmalar depresyonun depresyonun nedenleri konusunda, birçok nedeni olduğunu gösteriyor, bu nedenle herkes için bir numaralı neden olmayabilir. Genler, depresyona, bazı ilaçlara, sevilen birinin kaybına, büyük travmatik yaşam olaylarına, zayıflatıcı tıbbi durumlara, şiddete, başarısızlığa, kötüye kullanıma (cinsel, duygusal, fiziksel), hormonal değişikliklere, mevsimsel değişikliklere, madde kötüye kullanımına vb. neden olabilir.

Depresyonda rol oynayan hormonlar nelerdir?

Hormonlar vücudumuzdaki birçok şeyden sorumludur. İyiye ve kötüye ortak oldular. Depresyon, hormonal dengesizlikle bağlantılı zihinsel sağlık bozukluklarından biridir. Ruh halini stabilize etmesi amaçlanan hormonların işlevinin üretimindeki bir değişiklik, depresif bozukluklara neden olabilir. Genellikle tek bir hormon değil, vücuttaki belirli hormonların karmaşık bir etkileşimidir. Bu hormonlar ayrıca nörotransmiterler olarak ikiye katlanır.

Serotonin, uykuyu, ruh halini, iştahı ve ağrının inhibisyonunu düzenlemekten sorumlu bir nörotransmiterdir. Araştırmalar, bazı depresif kişilerin düşük serotonin seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir.

Dopamin, depresyonda rol oynadığı söylenen bir diğeridir. Genellikle dopamin vücut hareketi için gereklidir. Ayrıca motivasyonumuzda ve gerçek dünyayı nasıl gördüğümüzde rolleri vardır. Üretim ve aktarım sorunları, psikozda görülen çarpık düşünceden kaynaklanan halüsinasyon ve sanrı ile ilişkilendirilmiştir.

Diğerleri glutamat, asetilkolin, norepinefrin ve Gama-aminobütirik asittir (GABA). Glutamat, duygudurum stabilizasyonunda rol oynadığı gösterilen bir moleküldür. Asetilkolin, normal sağlıklı bir durumda hafıza, öğrenme ve hatırlama ile ilgilidir. GABA’nın engelleyici bir işlevi vardır, bu nedenle kaygıyı bastırmaya yardımcı olur. Bu hormonlar ayrıca depresyon tedavisi için kullanılan bazı ilaçlarda da bulunabilir.

Neden kolayca ve aniden ağlarım?

Ağlamak, insanların mutlu, üzgün, kederli olduklarında ve diğer duygu aralıklarında ifade ettikleri duygulardan biridir. Ancak kendinizi en ufak bir konuda ağlarken veya çok fazla ağlarken ya da birdenbire ağlarken buluyorsanız, bu bir depresif bozukluğa işaret ediyor olabilir. Daha önce mutlu bir durumdaysanız ve belirgin bir sebep olmadan ağlamaya başlıyorsanız, bu bir manik depresyon belirtisi olabilir.

Yaş, depresyon için bir risk faktörü müdür?

Yaş, birçok hastalık için bir risk faktörüdür. Bununla birlikte, depresyon yaş, ırk veya cinsiyetten bağımsız olarak herkeste ortaya çıkabilir. Depresyon için diğer risk faktörleri arasında ailede ruhsal bozukluk öyküsü, stresli çevre, yaşam düzenlerinde büyük değişiklikler, kadın cinsiyet, uyku bozuklukları ve bazı ilaçlar bulunur.

Bipolar olup olmadığımı nasıl anlarım?

Bipolar bozukluk, manik depresyon olarak da bilinir. Bu, böyle bir bireyin mani ve depresyon semptomlarına sahip olacağı anlamına gelir. Ruh halindeki aşırı değişiklikleri ve dalgalanmaları içerir. Bu sadece karamsar olmak ya da kötü hissetmekle ilgili değil. Çok fazla enerji (yüksekler) ve uyku ihtiyacının azaldığı anlar olacak. Ayrıca enerjinin azaldığı (düşükler), düşük motivasyonun ve zevkli faaliyetlere olan ilginin kaybolduğu anlar olacaktır. Diğer bazı anlarda, anların bir karışımı olabilir.

Mani atakları için kendinizi çok mutlu hissedebilir, gevezelik edebilir, dikkatiniz kolayca dağılabilir, kendinize aşırı güvenebilir, uykuya daha az ihtiyaç duyabilir, riskli davranışlarda bulunabilir ve çok fazla enerji girdisine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Öte yandan depresyon, kendinizi üzgün hissetmenize, şiddetli yorgunluk yaşamanıza, sevdiklerinizden uzaklaşmanıza, sizi daha önce mutlu eden şeylere olan ilginizi kaybetmenize ve hayatı perişan etmenize neden olur.

Bipolar bozukluk tarama testleri gibi bazı testler çevrimiçi olarak alınabilir, ancak hiçbir zaman profesyonel tarama ve teşhisin yerini alamaz.

Kendime depresyon teşhisi koyabilir miyim?

Depresyon tanısı ancak bir doktor veya ruh sağlığı uzmanı tarafından konulabilir. Bazı kendi kendine test değerlendirmeleri, belirli bir noktada zihinsel sağlığınıza neler olabileceğini size göstermeye yardımcı olabilecek araçlardır. İşler planladığımız gibi gitmediğinde herkesin üzgün hissetmesi normaldir. Sonuçta bizi insan yapan şey bu.

Ancak, uzun bir süre boyunca kendinizi üzgün ve boş hissetmeye başladığınızı fark ederseniz, zaten depresyonla mücadele ediyor olabilirsiniz. Kendinizi değersiz, umutsuz, çaresiz ve daha az güvende hissederseniz, bir akıl sağlığı doktoruna danışmanız gerekebilir.

Depresyon testi nedir?

İnsanlar olarak, mutlu olmaktan üzgün duygulara, kedere ve daha pek çok duyguya kadar birçok duygu mevsiminden geçiyoruz. Bu nedenle, yaşamımız boyunca bazı olumsuz anlar yaşayabileceğimiz doğrudur. Kendinizi sürekli üzgün ve karamsar hissettiğinizi fark ederseniz, bir test yaptırmanız gerekebilir. Test, depresyonun belirti ve semptomlarından herhangi birini ifade edip etmediğinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Depresyon testi olarak bilinir.

Test, son haftalardaki duygularınız hakkında size belirli sorular soran bir kendi kendine testtir. Test, her zaman veya o haftalar boyunca üzgün olup olmadığınızı bilmenize yardımcı olmak ister. Ayrıca uyku, uykusuz kalma, uykuya dalma veya aşırı uyku ile ilgili sorunlarınız olup olmadığını da sorabilir. Ayrıca haftalar içinde iştahınızda önemli değişiklikler olup olmadığını da sorabilir. Testin sorabileceği bir diğer soru da enerjinizin durumudur; sürekli olarak düşükse ve bitkin ve daha az motive olmuşsanız. Test, düşüncelerin karanlık düşünceler, değersiz düşünceler, başarısızlık, suçluluk ve belki de intihara meyilli olup olmadığını anlamak için düşünce kalıplarınızı inceleyecektir. Ne kadar iyi konsantre olduğunuzu ve faaliyetlerinize odaklanabildiğinizi değerlendirecek sorular da sorulacaktır.

Depresyonu yalnızca doktorlar teşhis edebileceğinden, test size bir teşhis koymaz, ancak yaşadığınız depresyon belirtilerini doğrulamanıza yardımcı olur. Bu, yardım arayarak bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacaktır.

Hem kaygı hem de depresyon yaşayabilir miyim?

Anksiyete ve depresyonu aynı anda yaşamak mümkündür. Bu koşullar karakterlerinde farklıdır. Bu, hem kaygı hem de depresyon belirtilerine sahip olacağınız anlamına gelir. Anksiyete, devam eden depresyonun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir ve bir anksiyete bozukluğu da depresyonu tetikleyebilir. Anksiyete bozukluğunuz olup olmadığını nasıl anlarsınız? Aşırı endişelenmeye başlayabilir, her zaman gergin hissedebilirsiniz, öyle ki ağız kuruluğu ve terli vücut ile her yeriniz titrer. Panik atak, sinirlilik, uyku sorunları, yorgunluk vb. deneyimler yaşayabilirsiniz. Depresyon için yorgunluk, uyku sorunları ve konsantrasyon gibi bazı belirtileri paylaşır, ancak bazı belirgin belirtileri vardır. Depresyonun diğer belirtileri duygularda, fiziksel görünümde, bilişsel işlevlerde ve davranışlarda görülür. Belirgin bir sebep olmadan tutarlı ve yoğun üzüntü içerirler,

Her iki bozukluk da büyük zihinsel sağlık sorunlarıdır ve tıbbi yardıma ihtiyaç vardır.

Bir erkek ve bir kadın arasındaki depresyona kim daha yatkındır?

Depresyon yaş, cinsiyet veya ırk ile ilgili değildir. Bununla birlikte, araştırmalar, erkeklerin iki katı kadar kadının depresyon yaşadığını göstermiştir. Bundan sorumlu bazı faktörler var. Hormonal değişiklikleri, biyolojik faktörleri, genetik özellikleri, kişisel yaşam durumlarını ve riske katkıda bulunan deneyimleri içerir. Araştırmalar ayrıca kadınların mevsimsel duygudurum bozukluğuna sahip olma oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Depresyon her zaman bir tetikleyiciye ihtiyaç duymayabilir. Hayat herkesin başına her an gelebilir ve bu depresyona neden olabilir. Yaygın tetikleyiciler arasında büyük yaşam değişiklikleri, büyük borçlar, evlilik veya ilişki sorunları, sevilen birinin ölümü, doğum, istismar, stres, yalnızlık, uyuşturucu ve çok daha fazlası gibi ezici finansal zorluklar yer alır.

Araştırmalar ayrıca genetiğin, hormonların ve bazı ilaçların depresyona katkıda bulunduğunu desteklemektedir. Bazı insanlar, onları düşük ruh hallerine yatkın hale getiren genlere sahiptir. Bazıları için, ruh halini, düşünceleri ve algıları düzenleyen vücuttaki kimyasalların etkileşimleri düzensizdir.

Annelik hüzünlerinin anlamı nedir?

Annelik hüznü aynı zamanda doğum sonrası hüznü, doğum sonrası depresyon veya bebek hüznü olarak da anılır. Doğumdan sonra kadınlar arasında yaygındır. Genellikle bir bebek doğurduktan sonra üzüntü duygularını içeren geçici bir durumdur.

Annelik hüznü belirtileri sebepsiz ağlama, sabırsızlık, uykusuzluk, huzursuzluk, yorgunluk, kaygı, kolay sinirlilik, ruh hali değişiklikleri, bebeğe zarar verme düşünceleri, düşük özgüven ve diğer bazı duygusal sorunları içerir.

Nedeni bilinmemekle birlikte doğum sonrası beyinde meydana gelen hormonal değişikliklere bağlı olabileceği söylenmektedir. Bazı araştırmalar, rutinin değişmesi ve bebeğin bakımıyla başa çıkmanın, emzirme sorunlarının, yetersiz aile ve sosyal desteğin de depresyona neden olabileceğini göstermiştir.

 

YORUM YAP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Ne aramıştınız?

    Kategoriler

    Arkadaşlarını Bul
    #Sohbet odalarında güzel dostluklar
    Müzik Dinle
    #Radyo Kanalımızda müziğin ritmini hisset
    Yardımlaşma
    #Help kanalından yardım alabilirsin